Sistemul limfatic este implicat in procesul de eliminare a deseurilor din organism, iar masajul limfatic il ajuta sa functioneze in parametri optimi. Insa tehnica folosita este de o importanta cruciala.
Ce înseamnă masaj limfatic
Pentru a beneficia de cele mai bune rezultate privind eliminarea toxinelor din corp, avem nevoie de un sistem limfatic activ si sanatos, care sa utilizeze miscarile naturale ale tesutului muscular neted.
Cu toate acestea, exista situatii si factori precum interventiile chirurgicale sau diverse afectiuni cu care ne confruntam, care pot afecta buna functionare a acestui sistem. Acestea pot cauza retentia fluidelor in sistemul limfatic si la nivelul ganglionilor acestuia, conducand astfel la dezvoltarea afectiunii cunsocute sub denumirea de limfedem.
In aceste cazuri, medicii recomanda sesiunile de terapie prin masaj de drenaj limfatic, realizate de un terapeut specializat sau cu ajutorul celor mai performante fotolii de masaj pe care le puteti utiliza acasa.
Masajul limfatic este un tip de masaj ce are ca scop stimularea circulatiei limfatice si venoase. Miscarile sunt realizate asa incat sa imbunatateasca circulatia limfei, ceea ce va oferi multiple beneficii.
CUPRINS
Ce beneficii are masajul limfatic
Cum se face masajul limfatic in doua etape: curatare si reabsorbtie
Tehnica eficienta de masaj limfatic
Cum se face masajul limfatic al picioarelor
Cum evaluam eficienta masajului limfatic
Ce beneficii are masajul limfatic
Acum, ca am descoperit ce inseamna masajul limfatic, sa vedem ce beneficii are el. Pentru ca stimuleaza circulatia limfei, masajul limfatic va oferi beneficii precum reducerea inflamatiei si eliminarea toxinelor. Este recomandat ca terapie adjuvanta in numeroase afectiuni care provoaca inflamatia anumitor tesuturi, de exemplu insuficienta venoasa, fibromialgie, artrita reumatoida sau dupa interventii chirurgicale, in menopauza.
De altfel, masajul limfatic are beneficii usor de observat si pentru persoanele sanatoase. Starea de bine si de relaxare pe care o ofera este unica.
Cum se face masajul limfatic in doua etape: curatare si reabsorbtie
Exista doua etape principale implicate in procedura de realizare a unui masaj limfatic eficient pentru detoxifierea organismului.
Prima etapa este cea de curatare si se realizeaza prin crearea unui vid, prin aplicarea unei presiuni usoare. Astfel, zona asupra careia se actioneaza este pregatita pentru a primi mai mult fluid, creand astfel un efect de spalare. Aceasta etapa are in vedere presiunea exercitata asupra zonei limfatice supraclaviculare si a celei axilare.
Cea de-a doua etapa a masajului limfatic se refera la procesul de reabsorbtie. Pentru parcurgerea acestei etape, trebuie sa incepi de la partea corpului care este localizata cel mai departe de zona sa afectata.
Tehnica eficienta de masaj limfatic
- Astfel, daca va confruntati cu limfedem la nivelul mainilor sau a umerilor, este recomandat sa incepeti masajul de reabsorbtie de la nivelul degetelor.
- Prin miscari usoare si aplicand o presiune medie, se poate efectua masajul degetelor si a mainii, continuand apoi catre cot si finalizand procedura la nivelul umerilor.
Specialistii recomanda ca masajul limfatic sa fie efectuat pentru cel putin 20 minute, iar daca nu beneficiati de timpul necesar pentru acesta, este indicat sa treceti macar prin etapa de curatare.
Cum se face masajul limfatic al picioarelor
Scopul masajului limfatic realizat la nivelul picioarelor este cel de deschidere a vaselor limfatice, pentru a permite evacuarea excesului de lichid in ganglionii limfatici din zona abdominala.
Exista diverse tehnici pe care le puteti utiliza atunci cand efectuati acest masaj limfatic, toate avand acelasi scop final: eliberarea si redirectionarea lichidului limfatic.
Iata care sunt principalii pasi pecare trebuie sa ii urmati pentru efectuarea unui masaj limfatic eficient, la nivelul picioarelor:
- Este recomandat sa incepeti prin efectuarea masajului in zona superioara a corpului si apoi sa continuati cu masajul limfatic al picioarelor. Astfel, veti avea certitudinea faptului ca sistemul este curatat, pentru ca lichidul sa poata circula.
- Prin aplicarea unei presiuni usoare, incepeti efectuarea masajului picioarelor cu zona cea mai indepartata de cea afectata de limfedem.
- Astfel, daca problema este mai acuta la nivelul gleznei, este recomandat sa incepeti masajul de drenaj limfatic din partea superioara a picioarelor.
- Pielea din zona aflata in interiorul piciorului trebuie sa fie intinsa usor in sus si in exterior, spre sold.
- Aceeasi miscare trebuie sa fie repetata, cu presiune usoara, pana ajungeti la nivelul genunchilor. In aceasta zona, este necesar sa intindeti pielea in sus, alternand mainile, pentru a spori eficienta masajului efectuat.
- Puteti repeta aceste miscari de 10-15 ori, in cazul fiecarei sesiuni de masaj.
Cum evaluam eficienta masajului limfatic
Atunci cand suferiti de limfedem, eficienta masajului limfatic efectuat este esentiala pentru asigurarea unui tratament cu rezultate dovedite. Cum puteti evalua insa gradul de eficienta obtinut?
Criteriul de baza de la care trebuie sa plecati in aceasta etapa este urmatorul: afectiunea de care suferiti nu trebuie sa se inrautateasca in vreun fel atunci cand practicati terapia prin masaj limfatic in mod regulat. Astfel, veti sti ca tehnicile alese functioneaza, iar in timp veti reusi sa eliminati complet simptomele neplacute, cu ajutorul acestei terapii prin masaj.
- Daca optati pentru sesiunile de masaj limfatic realizate de un terapeut specializat, asigurati-va ca acesta are cunostintele si experienta necesara pentru a va ajuta sa obtineti rezultate dovedite.
- In schimb, daca preferati varianta masajului realizat de un scaun de masaj performant, asigurati-va ca cel pe care il alegeti pune la dipozitie echipamentul si functiile necesare pentru realizarea acestui tip de masaj.
Prin urmare, prin realizarea masajului limfatic de 2-3 ori pe saptamana si prin utilizarea celor mai eficiente tehnici, puteti elimina simptomele neplacute aferente retentiei de fluide in anumite zone ale corpului, obtinand si alte beneficii importante, precum starea de bine si scaderea inflamatiei. Insa este important sa tineti minte ca tehnica folosita este foarte importanta in masajul limfatic si sa il executati corecte de fiecare data.
One thought on “Tehnici eficiente de masaj limfatic pentru detoxifierea organismului”
Comentariile sunt închise.