Șina L: Care sunt principalele avantaje?
Șina L este un fenomen relativ recent, introdus pentru prima dată într-un fotoliu de masaj acum aproximativ 3 ani. A devenit, după părerea mea, una din cele mai bune funcții suplimentare adoptate de industria fotoliilor de masaj în ultimii ani. Șina L este o denumire dată funcției cunoscută altfel drept șină extinsă pt. role.
Șina S
Înainte de introducerea șinei L, toate fotoliile aveau o șină pentru role care începea la ceafă, coborând apoi la zona lombară și, în multe cazuri, mergând până la partea superioară a mușchilor gluteali (fesieri). Cea mai lungă șină pe care o văzusem în configurația tradițională a șinelor pentru role era de 81 cm. și este în continuare. Aceasta părea să fie cea mai lungă șină care a putut fi creată pentru a acoperi întregul spate, de la ceafă până la partea superioară a pelvisului.
Am mai putea adăuga faptul că șinele pentru role de care vorbesc au fost concepute sub formă sinusoidală – cu alte cuvinte, sub formă de S. Astfel, termenul de „Șină S” a devenit destul de popular în descrierea acestei șine pentru role. Scopul acestui design era de a respecta forma coloanei vertebrale, care se curbează în față în zona cefei și în zona lombară, respectiv înspre înapoi în zona de mijloc a spatelui și a pelvisului. Fără funcția Șinei S, utilizatorul nu ar beneficia de un masaj complet, optim al celor două curburi frontale (în zona cefei și în zona lombară), majoritatea persoanelor căutând de fapt o soluție pentru eliminarea durerii tocmai din aceste două zone.
Șina S era grozavă în a le oferi utilizatorilor o terapie prin masaj cu role de-a lungul curburilor coloanei vertebrale PÂNĂ LA zona lombară. Dar ce era disponibil pentru regiunea aflată sub zona lombară și anume zona fesieră și zona posterioară a coapsei? Tot ce era disponibil era aceeași tehnologie utilizată și în cazul picioarelor, labelor picioarelor, brațelor și mâinilor și anume perne cu aer pentru a comprima și mișca în mod pasiv pelvisul. Recunosc că mișcarea pasivă a pernelor cu aer precum și compresia oferită de acestea sunt mai bune decât nimic pentru zona pelvisului, dar masajul oferit de acele perne cu aer avea de fapt un efect terapeutic foarte limitat asupra mușchilor respectivi.
Inada a introdus propria tehnologie „DreamWave” în 2009, odată cu fotoliul de masaj fotoliu masaj Inada Dreamwave, care a reprezentat o inovație fascinantă la acea vreme. Pe scurt, tehnologia DreamWave consta într-o mișcare pasivă laterală a șezutului, combinată cu pernele cu aer pentru talie și cele pentru zona ilio-tibială, care funcționează în tandem, cu scopul de a mișca șoldurile, în mod pasiv, în direcție laterală și sus-jos. Fantastic! În calitate de specialişti putem spune că acest design inovator reprezenta o idee fenomenală în ceea ce privește mișcarea pasivă indusă unei zone pe care niciun terapeut nu o putea manevra în mod direct, datorită durerii intense resimțite de pacient.
Multe fotolii au imitat și copiat tehnologia DreamWave. O puteți întâlni la alte companii producătoare de fotolii de masaj, sub alte denumiri, precum „swing” (legănare), „slide” (alunecare) sau pur și simplu „seat massage” (masaj al șezutului).
Cu toate că tehnologia DreamWave afost și este fantastică, ea nu masa în mod direct niciunul din mușchii zonei gluteale (fesiere). Acum veți întreba: De ce este importantă masarea acelor mușchi? Care sunt beneficiile?
Ei bine, noi propunem trei motive:
Mușchii gluteali – sunt printre cei mai mari mușchi ai coprului și sunt utilizați ori de câte ori vă ridicați în picioare, vă așezați, umblați, alergați sau vă modificați poziția corpului. Ei sunt de obicei slabi în majoritatea problemelor de postură, dar ei tind de asemenea să aibă și puncte de declanșare, ce pot provoca spasme musculare localizate ce pot produce o durere semnificativă și un mare disconfort când sunt utilizați și, în unele cazuri, ei pot transmite durerea din puncte aflate la distanță față de zona spasmului.
Mușchii piriformi – Aceștia sunt deseori vinovații mai puțin cunoscuți ai durerii sciatice, care este foarte des întâlnită în cadrul terapiei chiropractice prin masaj precum și în cadrul cabinetelor de terapie fizică. Exercitarea unei presiuni asupra nervului sciatic sau iritarea acestuia poate provoca o durere care străbate partea posterioară a fesei sau coapsei. Senzația de durere poate varia mult. Sciatica poate fi resimțită ca o durere moderată; ca o senzație acută, arzătoare; sau ca o stare de disconfort extrem. Sciatica poate de asemenea cauza o senzație de amorțeală, slăbiciune și furnicături.” Ceea ce poate exercita acea presiune asupra nervului sciatic poate fi o hernie de disc, pinteni osoși degenerativi/artritici sau prinderea/presarea de către mușchii piriformi (unul pe fiecare parte a corpului). Din experiența mea clinică pot spune că nu e un lucru neobișnuit să întâlnești acest tip de sciatică la femei care au fost însărcinate. Pelvisul își schimbă practic configurația odată cu dezvoltarea fătului, deoarece oasele coxale au tendința să se extindă spre exterior. Odată cu această modificare a configurației apar și unele schimbări biochimice în organism, ceea ce presupune apariția punctelor de declanșare ale mușchilor piriformi și prinderea sau presarea nervului sciatic. Desigur, am văzut probleme ale mușchilor piriformi și la bărbați, ca urmare a instalării stresului biochimic. Concluzia e că aceasta poate fi o experiență foarte dureroasă!
Mușchii coapsei posterioare – acești mușchi se întind de la pelvis prin partea posterioară a coapsei, până în zona genunchiului. Cei mai mulți dintre dvs. ați auzit cu siguranță de cazuri de vătămare a zonei posterioare a coapsei. Mușchii din această zonă sunt de obicei foarte tensionați la majoritatea persoanelor. Aceștia pot restricționa mișcarea părții inferioare a corpului dvs. în timpul mersului sau alergatului, ceea ce poate cauza probleme, precum durerile în zona lombară.
Până acum, fotoliile de masaj nu s-au adresat acestor mușchi în mod corespunzător. Pernele cu aer sunt grozave, dar ele nu vor oferi un masaj terapeutic eficient acestor grupuri de mușchi, așa cum o vor face rolele. Pănă acum…
Aici ajută cu adevărat masajul cu role cu șină L.
Șina L
Am menționat la începutul acestui articol faptul că configurația tradițională a rolelor cu șină S acoperea coloana vertebrală de sus și până la bază. Șina L a fost concepută să coboare sub zona lombară și să atingă mușchii pe care tocmai i-am descris. Șina L continuă să coboare dincolo de zona lombară pentru a atinge acești mușchi fesieri, oferind un masaj terapeutic cu role acestor mușchi deseori neglijați. De aceea poartă denumirea de șină L – pentru că coboară dincolo de spate și pătrunde sub șezut, sub formă de L.
Aceste noi modele dotate cu noile role cu șină L cel puțin vor masa mușchii gluteali (fesieri), mușchii piriformi, precum și partea superioară a mușchilor coapsei posterioare. Acum au început să apară fotolii cu șine și mai lungi pentru role, precum noul fotoliu de masaj uKnead Lavita, care ating/masează efectiv partea centrală a mușchilor coapsei posterioare. În locul unor lungimi ale șinei rolelor de doar 76-81 cm, fotoliile cu șină L au o lungime a șinei rolelor de până la 129-134 cm.
Am menționat chiar la începutul acestui articol faptul că credeam că șina L este cea mai grozavă inovație din industria fotoliilor de masaj din ultimii ani. Motivul pentru care cred acest lucru se datorează efectului terapeutic pe care această funcție îl are asupra celor trei grupuri musculare menționate mai sus. Dacă aveți dureri în zona lombară/a feselor/de sciatică, funcția „șină L” va avea o șansă cu mult mai mare decât fotoliile cu șină S de a vă ajuta. Rolele vor atinge mușchi pe care nici nu știați că-i aveați! Odată ce vă așezați într-un fotoliu cu șină L, veți ști exact la ce mă refer.
Vom menționa doar faptul că fotoliile din ziua de azi cu șină L au în continuare şi configurația de șină în formă de S de la ceafă și până la zona lombară. Șina în formă de L a rolelor pur și simplu depășește configurația șinei în formă de S tradițională, mergând până sub șezut. Deci, poate o să auziți că un fotoliu are șină pentru role în formă de S, respectiv în formă de L. Aceasta este o modalitate simplă de a diferenția cele două tipuri de șină,
Sperăm că v-a fost de folos acest articol!