Tot mai popular în ultimul timp, masajul Shiatsu a căpătat mulți adepți care se bucură de beneficiile sale în fiecare zi – mai puțin stres, un somn mai odihnitor, o piele mai frumoasă și multe altele.
Vom vedea în continuare ce este masajul Shiatsu, cui i se potrivește această tehnică și care sunt beneficiile sale. Vom afla de asemenea cum ne putem bucura de un masaj Shiatsu profesional în confortul propriei case.
Ce este masajul shiatsu
Shiatsu este o tehnică de terapie prin masaj care constă în aplicarea alternativă de presiune moale şi puternică asupra punctelor reflexe ale corpului. Provine din Japonia, unde etimologic înseamnă „presiunea degetelor”. Cu toate acestea, masajul Shiatsu poate fi practicat nu doar cu degetele, ci şi cu ajutorul palmelor, coatelor şi, uneori, al picioarelor. Tehnologia modernă a reuşit replicarea celor mai fine mişcări ale omului în aparate de masaj profesionale, cum este fotoliul de masaj Titan II, disponibile în orice moment acasă sau la birou pentru o sesiune de refacere sau relaxare. În continuare vă prezentăm care sunt principalele beneficii ale masajului de tip Shiatsu.
Ce beneficii are masajul japonez Shiatsu
Masajul Shiatsu este foarte util celor care suferă de stress sau anxietate și au nevoie să se relaxeze, să aibă un somn odihnitor și o mai mare capacitate de concentrare. De asemenea este util și celor care sunt suprasolicitați fizic, dar avantajele sale sunt mult mai multe. În continuare vă prezentăm care sunt principalele beneficii ale masajului de tip Shiatsu.
Te ajută să te refaci după efort
Oboseala este una dintre principalele cauze pentru apariţia sau agravarea a o mulţime de afecţiuni fizice şi psihice. De felul cum te recuperezi după efort depinde calitatea somnului de noapte şi, implicit, starea de spirit de a doua zi. Astfel, după o zi plină de activități sau cu o încărcătură psihică deosebită, o terapie cu masaj Shiatsu îţi poate aduce energia pozitivă de care ai nevoie. Tot printr-o sesiune de masaj te poţi recupera şi după vizita la sala de gimnastică sau partida de sport cu prietenii.
Îți îmbunătățește calitatea somnului
Ai o mulţime de gadgeturi care măsoară calitatea somnului de noapte. Foarte bun! Ține minte însă că acestea sunt doar instrumente de observat, iar consultarea lor în fiecare dimineaţă îţi poate accentua îngrijorarea dacă parametrii nu sunt corespunzători. Pentru ca brăţara fitness să-ţi afişeze doar rezultate liniştitoare în fiecare dimineaţă este important să beneficiezi de o sesiune de masaj seara, înainte de culcare.
Masajul Shiatsu te scapă de stres
Indiferent de tensiunea prin care treci, masajul Shiatsu te va face să simţi mai puţin povara stresului. Dacă stresul se acumulează, poţi ajunge la anxietate şi chiar depresie. Acestea, deşi sunt condiţii psihice, produc efecte care îţi fac organismul să le trateze ca pe afecţiuni fizice. Corpul resimte stimulii provocaţi de stres ca pe ameninţări la sănătatea ta, deşi senzaţia este doar închipuită. În aceste condiţii, chiar şi în cele mai rele zile, o sesiune de masaj te poate relaxa şi energiza în acelaşi timp. Dacă respecţi un program regulat, acesta se va transforma în rutină şi îţi va educa propriul corp să-şi revină după momentele de tensiune prin care trece. Aşadar, masajul nu trebuie privit doar ca o măsură de refacere, ci şi ca o activitate de profilaxie care te va ajuta să gestionezi mai uşor stresul în viitor. Întrucât stresul este una dintre marile probleme ale oamenilor, fotoliul de masaj reprezintă una dintre cele mai potrivite idei pentru cadouri de casă nouă.
Calmează durerile
Masajul este folosit de secole pentru calmarea durerilor. Tehnica şi-a dovedit eficienţa în reducerea migrenelor, a durerilor de spate, umeri sau a problemelor musculare. Atunci când suferi de o anumită afecţiune, medicul curant îţi poate recomanda un anumit tip de masaj, cu specificaţii precise referitoare la durată şi eventual un antiinflamator potrivit. Pe măsură ce organismul îşi revine, prescripţia medicamentelor va scădea şi singura terapie de recuperare va rămâne masajul. Masajul japonez Shiatsu este gândit pentru a susţine capacitatea naturală a corpului de a se vindeca şi recupera. Deoarece presopunctura are beneficii demonstrate pentru reducerea inflamaţiilor, masajul este recomandat şi pentru persoanele care suferă de artrită.
O mai bună circulaţie arterială
Shiatsu ajută şi la creşterea fluxului de sânge, facilitând oxigenarea celulelor. Circulaţia este esenţială pentru activitatea inimii, dar are un rol important în echilibrarea întregului organism. O singură sincopă în fluxul sangvin poate avea efecte dramatice asupra sănătăţii. Cu cât vasele de sânge sunt mai curate, cu atât reuşesc să parcurgă circuitul natural fără sincope, cheaguri sau blocaje. Au fost observate beneficii încă de la primele sesiuni de masaj, însă acest lucru nu înseamnă că poţi renunţa la tratamentul prescris de cardiolog. Pentru tot ce ţine de problemele de sănătate primează sfaturile medicului curant, iar tehnica de masaj este auxiliară, strict sub recomandarea acestuia. Din fericire, sunt foarte puţine situaţiile medicale în care doctorii interzic masajul. De cele mai multe ori, acesta este inclus în programul de recuperare.
Masajul Shiatsu pentru o piele mai sănătoasă
Pielea este cel mai mare şi cel mai vizibil dintre organele corpului omenesc. Din acest motiv, este şi cel mai expus la factori interni şi externi. În sezonul cald trebuie protejată de razele UV şi de exploziile solare, în timp ce iarna, mai ales de frig. Pe tot parcursul anului trebuie să menţii sănătatea celulelor pielii tale. Shiatsu are un impact direct asupra circulaţiei capilare din ţesuturile moi, stimulând glandele responsabile cu hidratarea şi tonifierea naturală a pielii. Rezultatul: pielea se simte şi arată mai tânără şi mai sănătoasă.
Ce contraindicații are masajul Shiatsu
Masajul japonez Shiatsu este o terapie blândă, care aduce multiple beneficii tuturor persoanelor sănătoase, însă, ca orice alt tip de masaj, are și unele contraindicații. De exemplu, în cazul femeilor însărcinate, numai un terapeut cu experiență poate practica acest tip de masaj, modificând anumite mișcări. Altfel, masajul Shiatsu este contraindicat gravidelor.
Alte afecțiuni în care NU se recomandă tehnica japoneza Shiatsu:
- Fracturi osoase
- Arsuri
- Rani deschise
- Iritatii pe piele
- Ciuperca piciorului
- Febra
- Boli contagioase
- Malignitati hematologice
- Diabet decompensat
Masajul japonez Shiatsu se bazează pe menţinerea sănătăţii şi a echilibrului prin stimularea unui flux de energie pozitivă în corp. Tehnica alternării atingerii uşoare cu presiunea se poate aplica prin intermediul degetelor mari, al mâinilor, coatelor, genunchilor sau picioarelor. Toate mişcările unui profesionist sunt replicate fidel de performantele fotolii de masaj care au integrate plăcuţe speciale Shiatsu.