Beneficiul masajului pentru sanatatea mentala

Cum contribuie masajul la menținerea sănătății mentale?

În prezent, stresul este una dintre cele mai mari probleme, el afectând milioane de oameni. Dacă nu este eliminat, poate degenera în afecțiuni care reprezintă o amenințare serioasă pentru starea de sănătate. 

Cu ajutorul terapiilor prin masaj, putem înlătura stresul din viețile noastre și ne putem bucura de o stare de spirit pozitivă și de o sănătate de fier. Indiferent că apelăm la maseuri profesioniști sau la ajutorul unor fotolii de masaj, iată care sunt principalele beneficii ale acestei terapii asupra sănătății mentale și nu numai:

Calmează anxietatea și depresia

Persoanele care suferă de anxietate vor putea să își reducă semnificativ simptomele apelând la masaj. Chiar dacă poate părea ciudat, explicația vine chiar din faptul că organismul uman are două sisteme nervoase diferite:

  • Sistemul nervos simpatic
  • Sistemul nervos parasimpatic

Adrenalina acumulată de sistemul simpatic poate fi diminuată cu ajutorul masajului, iar organismul se va comuta pe sistemul parasimpatic. Pe toată durata masajului, răspunsul parasimpatic (calmant) este crescut, ceea ce relaxează întreg organismul.

Persoanele care suferă de anxietate vor putea să își reducă semnificativ simptomele apelând la masaj. Chiar dacă poate părea ciudat, explicația vine chiar din faptul că organismul uman are două sisteme nervoase diferite:

  • Sistemul nervos simpatic
  • Sistemul nervos parasimpatic

Adrenalina acumulată de sistemul simpatic poate fi diminuată cu ajutorul masajului, iar organismul se va comuta pe sistemul parasimpatic. Pe toată durata masajului, răspunsul parasimpatic (calmant) este crescut, ceea ce relaxează întreg organismul.

Desigur, stilul de viață modern presupune prezența unor factori stresori zilnici la care organismul face tot posibilul să se adapteze pentru a gestiona emoțiile puternice pe care le resimțim. Atunci când această adaptare nu este posibilă apar stările de anxietate și, uneori, de depresie. Cum spuneam, acești factori stresori pot fi combătuți prin masaj zilnic, mai ales atunci când trecem prin perioade încărcate emoțional. O bună soluție pentru aceste probleme poate fi folosirea unui scaun de masaj profesional, unul care reușește să reproducă fidel chiar și cele mai intense sesiuni de masaj terapeutic. 

Îmbunătățește somnul

Calitatea somnului este direct legată de starea sistemului nervos. Dacă suferiți de insomnie, aflați că aceasta poate fi cauzată de activitatea excesivă a sistemului nervos. 

Atunci când facem un masaj relaxant, sistemul nervos se liniștește datorită presiunii exercitate pe suprafața corpului. În plus, un somn odihnitor reduce nivelul de substanță P din organism, un neurotransmițător pentru durere. Numele neurotransmițătorului P vine din limba engleză (pain = durere), iar asta ne spune totul despre beneficiile somnului asupra calmării durerilor. 

Ameliorează durerile de cap 

Când avem dureri în zona capului, cel mai indicat tratament este un masaj care cuprinde tâmplele și fruntea. Tensiunea acumulată provoacă dureri, uneori insuportabile, care pot fi diminuate prin presiune locală. Cercetările arată că o ședință de masaj terapeutic poate reduce chiar și durerile cronice de cap sau cefaleea de tensiune. 

Îmbunătățește circulația

Masajul poate influența în bine circulația sângelui, consecința directă fiind o oxigenare mai bună a celulelor și transportul mai rapid de substanțe nutritive în tot organismul. De asemenea, toxinele vor fi mai ușor eliminate. 

Masajul are și efecte în acțiunile inflamatoare, cum ar fi artrita sau edemul (o acumulare excesivă de lichid în țesuturile corpului, care poate fi redusă cu ajutorul drenajului limfatic manual). 

O stare generală bună de sănătate are efecte asupra întregului organism, inclusiv asupra sănătății mentale. Starea de mindfulness poate fi atinsă doar atunci când în corp nu există dureri supărătoare sau alte afecțiuni care împiedică funcționarea normală a organelor. 

Sporește concentrarea

Când ne este greu să citim mai mult de două pagini dintr-o  carte sau când nu putem să fim atenți mai mult de 5 minute, pe parcursul unei conversații, înseamnă că avem probleme de concentrare. 

Un masaj odihnitor poate îmbunătăți atenția și capacitatea de concentrare. În general, o ședință de masaj durează între 10 și 90 de minute. În funcție de timpul pe care îl avem la dispoziție și de preferințele personale, putem opta pentru unul dintre cele peste 80 de tipuri de masaj existente.

Indiferent de tipul procedurii, la final ar trebui să ne simțim calmi și relaxați. În multe centre SPA, după masaj, pacientul poate rămâne în locație pentru  mai mult timp, (chiar și câteva ore), pentru o sesiune completă de odihnă sau chiar pentru un somn relaxant.

Pe lângă toate beneficiile oferite pentru anumite boli, masajul reprezintă pentru multe persoane un moment de plăcere, deoarece îndepărtează grijile și gândurile negative. Deși, toate efectele masajului sunt benefice pentru organism, acesta nu este menit să înlocuiască îngrijirea medicală regulată. 

Dacă suferim de afecțiuni cronice sau care au nevoie de supraveghere medicală, este indicat să ne sfătuim cu medicul, înainte de a începe orice fel de terapie. 

Toate beneficiile masajului asupra sănătății mentale sunt acompaniate și de restul avantajelor:

  • relaxarea fizică;
  • îmbunătățirea circulației;
  • relaxarea mușchilor încordați;
  • atenuarea compresiei nervoase care afectează mușchii coloanei vertebrale;
  • vitalitate și energie;
  • favorizarea vindecării rupturilor de tendoane, ligamente sau mușchi;

Masajul este considerat o parte importantă a medicinii integrative. Din ce în ce mai mulți terapeuți și angajați în domeniul sănătății se specializează în această terapie care este tot  mai des folosită împreună cu tratamentele standard pentru o gamă largă de afecțiuni medicale. 

One thought on “Cum contribuie masajul la menținerea sănătății mentale?”

Comentariile sunt închise.