Cu siguranță, orice persoană a auzit despre reflexoterapie, și despre beneficiile ei. Este o tehnică apărută acum mai bine de 5.000 de ani, în China, și căreia i s-a dus faima peste tot în lume datorită rezultatelor. Practicată de multe dintre popoarele străvechi – egipteni, mayași, incași, grecii antici, chinezi sau indieni – reflexoterapia a fost perfecționată de-a lungul timpului și a ajuns să fie acceptată ca metodă de tratament neinvazivă și eficientă. Descoperă, mai departe, care sunt beneficiile acestei terapii și cum îți pot fi de folos fotoliile de masaj care au această funcție.
Ce trebuie să știi despre reflexoterapie?
Reflexoterapia este practicată, cu numeroase beneficii, de mii de ani, însă, tehnica modernă își are originea spre sfârșitul anilor 1930. Dr. Eunice Dakota Ingham, considerată promotoarea reflexoterapiei moderne americane, a susținut că picioarele și mâinile sunt deosebit de sensibile și, pornind de la acest aspect, a cartografiat întregul corp în „reflexe” și a oferit tehnicii numele de „terapia zonelor”. De altfel, reflexoterapia este definită ca știința prin care, cu ajutorul degetelor, prin masaj, sunt stimulate punctele reflexogene din tălpi, urechi sau palme, zone care corespund unor anumite părți ale corpului. În acest fel, este eliberată tensiunea din corp, iar toate funcțiile organismului sunt relaxate și normalizate.
Putem spune, așadar, că reflexoterapia reprezintă o metodă de tratament alternativă, eficientă și fără reacții adverse. Chiar dacă nu este folosită pentru a diagnostica sau vindeca diferite probleme de sănătate, foarte mulți oameni din întreaga lume apelează la această tehnică pentru completarea altor tratamente sau ca măsură preventivă.
Care este principiul de bază al reflexoterapiei?
Știința reflexoterapiei analizează intens legătura dintre punctele reflexogene și corespondenții lor la nivel intern, cu scopul de a preveni sau ameliora anumite afecțiuni din organism.
Principiul de bază al terapiei este foarte simplu. Pentru că fiecărui organ din corp îi corespunde un punct reflex, în momentul în care respectivul organ este afectat, punctul său reflex semnalează problema. Practic, dacă într-o anumită zonă se depun toxine, acestea pot fi înlăturate prin masaj, motiv pentru care persoanele care vor să se bucure de reflexoterapie pot face acest lucru și cu ajutorul unor fotolii de masaj. Punctele reflexe sunt definite cel mai bine la nivelul mâinilor și picioarelor.
Cui i se adresează procedura de reflexoterapie?
În general, reflexoterapia poate fi aplicată tuturor categoriilor de vârstă, fie în scop profilactic, fie terapeutic. Avantajul acestei metode este că nu are consecințe secundare. Prin reflexoterapie, oamenii nu tratează cauzele bolilor, ci efectele lor. Totuși, în anumite situații, atunci când vorbim despre masajul făcut de un terapeut, această tehnică poate fi contraindicată. Este vorba despre femeile însărcinate, persoanele cu risc de hemoragie sau care prezintă varice deschise pe suprafața corpului, cele care suferă de eczeme, tromboze, afecțiuni ale pielii, boli psihice sau boli infecto-contagioase. Aceasta este lista de contraindicații a masajului reflexogen, însă indicațiile și beneficiile sale sunt mult mai multe.
Care sunt beneficiile reflexoterapiei?
Această metodă deosebită de masaj prin reflexoterapie oferă numeroase avantaje și beneficii, unele dintre ele chiar imediate. Mișcările realizate în timpul ședințelor de reflexoterapie au un rol extraordinar asupra organismului. Un lucru important legat de acest tip de terapie este și faptul că poți să beneficiezi de proprietățile sale alegând un fotoliu de masaj cu o astfel de funcție. De pildă, modelele de fotolii Komoder Everest, Bari sau Etna sunt perfecte pentru reflexoterapie, pentru că imită tehnici de masaj utilizate de maseurii profesioniști. În ceea ce privește masajul de reflexoterapie din talpă, acesta este executat cu o plăcuță echipată cu role, care chiar imită atingerea mâinii umane. Pentru că am ajuns aici, e timpul să vedem împreună care sunt principalele beneficii ale reflexoterapiei:
Avantaje în tratarea anumitor afecțiuni
Reflexoterapia aduce numeroase beneficii în tratamentul bolilor comune așa cum sunt cele respiratorii, digestive, urinare, circulatorii, cardiace, hormonale sau ale sistemului de reproducere. De asemenea, poate fi de ajutor celor care suferă de artrită, dureri musculare, dureri de spate, depresie, osteoporoză, obezitate, diabet, alergii sau tulburări ale menopauzei.
Eliberarea de stres
Reflexoterapia este și o bună tehnică de relaxare. Studiile medicale arată că mai bine de 75% dintre afecțiunile existente în organism au la bază stresul și tensiunea cauzate de stilul de viață modern. Prin reflexoterapie, oamenii se pot elibera de stres și chiar își pot rezolva anumite dezechilibre ale sistemului nervos, cum sunt insomnia sau anxietatea. Această metodă terapeutică ajută la eliberarea tensiunii emoționale acumulate în timp, reduce nivelul hormonilor de stres și diminuează anxietatea psihosomatică.
Ameliorarea durerilor
Atingerea, masarea și stimularea punctelor reflexogene din tălpi reprezintă proceduri care s-au dovedit benefice în tratarea migrenelor, durerilor de cap și tulburărilor de somn. Reflexoterapia are capacitatea de a ameliora durerea dintr-o anumită zonă, prevenind, totodată, reapariția acesteia.
Purificarea organismului prin reflexotarapie
Un alt beneficiu al reflexoterapiei este îmbunătățirea metabolismului și sistemului digestiv prin eliminarea toxinelor din corp. Terapia ajută la înlăturarea tuturor acelor substanțe dăunătoare, acumulate în organism, de-a lungul timpului.
Stimularea circulației
Este binecunoscut faptul că, și în Antichitate, oamenii mergeau desculți pe pietre și suprafețe dure pentru stimularea circulației și activarea punctelor reflexogene din tălpi.
Prin reflexoterapie, care poate fi realizată și prin intermediul unui scaun de masaj care dispune de această funcție, se stimulează circulația sângelui la nivelul membrelor și se declanșează procesul natural de detoxifiere a organismului. De altfel, reflexoterapia ajută la îmbunătățirea drenajului limfatic, ceea ce înseamnă că, în timp, celulita este îndepărtată iar pielea cu aspect de coajă de portocală este regenerată.
Îmbunătățirea sistemului imunitar, un beneficiu important
Tratarea întregului sistem nervos prin punctele de presiune de la nivelul picioarelor influențează direct funcțiile limfatice și contribuie la întărirea funcției de apărare a organismului.
Reflexoterapia contribuie la instalarea unei stări de relaxare
Unul dintre beneficiile imediate ale reflexoterapiei este inducerea unui sentiment de relaxare profundă, liniște și calm. Acest lucru se datorează eliberării de endorfine, substanțe chimice ale creierului care ajută la relaxarea corpului atât la interior cât și la exterior.
Este foarte clar faptul că, prin reflexoterapie, corpul tău va primi un boost de energie și revigorare. Forța vindecătoare a organismului este infinită, și, cu puțin ajutor, poți trata efectele afecțiunilor cu care te confrunți în fiecare zi. Astăzi, beneficiile reflexoterapiei depășesc mult domeniul relaxării, așa că, dacă vrei să te bucuri de o soluție la multe dintre problemele cotidiene, optează pentru această tehnică de masaj simplă și eficientă!
Foto: Piqsels.com
2 thoughts on “Beneficiile reflexoterapiei: de ce să alegi un fotoliu de masaj cu această funcție”
Comentariile sunt închise.