Insomnia este de departe cea mai frecventă tulburare specifică somnului. De fapt, statisticile despre somn ne spun că 30% dintre adulți au raportat tulburări de somn pe termen scurt și 10% dintre adulți au raportat insomnie cronică. Având în vedere un număr mare de oameni care suferă de insomnie, ne-am gandit ca ar fi util sa venim cu cateva sfaturi in acest sens.
Deci, este masajul un bun remediu pentru insomnie? Masajul poate ajuta la depășirea insomniei, afectând direct hormonii care provoacă insomnia. Masajul reduce cortizolul cu aproape 30% si creste secretia de serotonina si melatonina in organism. Melatonina este hormonul care reglează ciclul de somn, iar producția naturală de melatonina elimină insomnia.
În acest articol vom arunca o privire mai profundă asupra cauzelor insomniei și vom sugera tipuri de masaj și uleiuri esențiale pe care le poți folosi acasă pentru a scăpa de insomnie și pentru a dormi mai bine.
Ce cauze are insomnia
Cauzele obișnuite ale insomniei includ stresul, un program de somn neregulat, obiceiurile proaste de somn, tulburările de sănătate mintală precum anxietatea și depresia, bolile fizice și durerea, medicamentele, problemele neurologice și tulburările specifice de somn.
Alti factori care provoaca insomnie sunt:
- Zgomot
- Dormitor prea racoros sau prea calduros
- O saltea incomoda
- Alcool, nicotina, cofeina
- Diferenta de fus orar
- Munca in schimburi
Masajul, un tratament eficient pentru insomnie
Cercetările arată că terapia prin masaj poate ajuta la eliminarea tulburărilor de somn. Masajul te poate ajuta sa dormi mai bine, cu mai putine tulburari si poate chiar elimina insomnia.
În primul rând, modalitățile specifice de masaj au ca efect relaxarea corpului. Un masaj suedez, care se caracterizează prin mișcări lungi și ușoare, este ideal pentru relaxare. Pe măsură ce corpul se relaxează, nivelul de stres este redus. Acest lucru are ca efect direct reducerea nivelului de cortizol, hormonul stresului, prezent in corpurile noastre.
În al doilea rând, masajul ajută la secreția de serotonină, o substanță chimică care are ca efect creșterea sentimentelor de bine și de fericire. Secreția de serotonină crește producția de melatonină, hormonul care reglează somnul.
Cum te ajuta masajul sa scapi de insomnie
Secreția de serotonină crește producția de melatonină, hormonul care reglează somnul. Un masaj de relaxare crește producția imediată de melatonină ceea ce duce la o calitate mai bună a somnului și are ca efect eliminarea insomniei.
Masajul poate ajuta la întreruperea insomniei. De fapt, poate forța corpul să se relaxeze, prin miscari netede si lungi asupra muschilor, provocând o creștere a circulației sângelui. Acestea trimit semnale creierului care îi spun să se relaxeze. În timp, masajul poate interveni în acest ciclul insomniei și poate pune capăt hiperexcitației, permițându-ti să dormi bine din nou.
Ce fel de masaj alunga insomnia
Cu toate acestea, nu toate modalitățile de masaj sunt ideale pentru a depăși insomnia. Modalitățile de masaj care încorporează mișcări lungi, fluide și blânde funcționează cel mai bine. În timp ce modalitățile de masaj, cum ar fi masajul țesuturilor profunde sau masajul sportiv, vor avea un efect contrar, deoarece vor stimula corpul mai degrabă decât îl vor relaxa.
Unii terapeuți în masaj și-au conceput propriile secvențe pentru masajul pentru somn. Masajul este conceput încorporând mișcări lungi, netede și fluide de-a lungul spatelui, folosind un amestec special de uleiuri esențiale.
Alte remedii pentru insomnie care functioneaza
Mai jos puteti gasi cateva dintre măsurile de precauție pe care le puteți lua pentru a vă îmbunătăți calitatea somnului și pentru a elimina insomnia:
- Nu beti ceai după ora 16:00 dacă doriti sa mergeti la somn la ora 22:00. Ceaiul are efect stimulent și trebuie evitat.
- Înainte de culcare, evitați suprastimularea activității mentale. Chiar și lectura poate fi suprastimulatoare și poate duce la lipsa somnului.
- Nu lucrați noaptea târziu.
- Faceți exerciții fizice și bucurați-va de masaj in mod regulat pentru a combate orice anxietate sau stres pe care le puteți avea
- Ascultati muzică relaxantă înainte de a dormi. Exemplu: sunete din natura, ASMR
- Utilizați becuri cu lumina calda (o nuanță deschisă de roz sau verde va funcționa grozav. Evitați becurile albe, roșii sau albastre)
- Nu folosiți laptopul sau telefonul mobil în pat. Lumina de pe ecran afectează negativ calitatea somnului
- Asigurați-vă că dormitorul dvs. are o ventilație bună. Somnul tulburat este adesea rezultatul trezirii din cauza înfundarii nasului
- Faceți o baie caldă cu uleiuri esențiale înainte de culcare. Nu faceți o baie rece sau fierbinte, deoarece frigul și căldura vă vor stimula corpul.
Uleiuri esentiale pentru insomnie
Uleiurile esențiale ajută la îmbunătățirea calității somnului și la depășirea insomniei. Uleiurile esențiale pot fi folosite într-o baie caldă înainte de culcare. Puteți adăuga 2-3 picături din oricare dintre uleiurile enumerate mai jos cand vă pregătiti baia.
Alternativ, uleiurile esențiale pot fi folosite într-o baie pentru picioare înainte de culcare. Utilizați nu mai mult de 1-2 picături de uleiuri esențiale pentru baia pentru picioare. Unele uleiuri esențiale sunt relaxante doar atunci când sunt folosite în cantități mici și devin un stimulent atunci când cantitatea este depășită. Deci, atunci când aveți de-a face cu insomnie, nu folosiți mai mult de 2-3 picături de uleiuri esențiale la o baie.
Uleiurile esențiale pot fi aplicate direct, în cantități mici, și frecate ușor pe piept și abdomen. Pot fi folosite cu un difuzor și în dormitor.
Oricare dintre uleiurile enumerate mai jos va funcționa excelent pentru a îmbunătăți calitatea somnului și pentru a elimina insomnia:
- Lavanda
- Musetel
- Vetiver
- Salvie
- Nucsoara
- Benzoina
Speram ca remediile oferite de noi va vor ajuta in combaterea insomniei, iar cand vine vorba de masaj, pentru a va face aceasta experienta si mai placuta si usoara, puteti gasi aici gama noastra de fotolii de masaj. Marea majoritate a modelelor noastre ofera program de masaj pentru insomnie, de care va puteti bucura in fiecare seara, in caldura propriului camin.
Le gasiti aici. Pentru informatii ne puteti contacta telefonic sau ne puteti vizita in showroom-urile noastre din Bucuresti, Cluj, Iasi sau Timisoara.