V-ați întrebat vreodată de ce fața dumneavoastră arată atât de bine după un tratament facial? Ei bine, explicația este foarte simplă – din pricina masajului. Un bun masaj facial va face minuni asupra pielii îmbătrânite sau obosite, de la lifting și fermitate până la un efect calmant și liniștitor.
În continuare, vom prezenta beneficiile masajului facial, cum se face și ce aparate vă ajută să vă bucurați de un asemenea tratament acasă.
Terapeuții în masaj laudă beneficiile masajului de secole: ameliorarea tensiunii, îmbunătățirea circulației, flexibilitate crescută, etc. În ultima vreme, totuși, din ce în ce mai mulți experți în îngrijirea pielii susțin beneficiile masajului facial. La fel ca un mini antrenament pentru fața ta, masajul facial implică masarea mușchilor-cheie ai feței și a punctelor de presiune (cum ar fi maxilarul, pomeții și fruntea) folosind mâinile sau o rolă de piatră. Doar câteva minute de practică pot ajuta la creșterea fluxului sangvin, la reducerea umflăturilor și la menținerea prospețimii pielii.
Ce este masajul facial
În primul rând, ce este un masaj facial? În principiu, este la fel ca un masaj corporal, însă pentru zona feței și a gâtului.
Cea mai obișnuită tehnică de masaj a feței este prin folosirea mâinilor proprii (sau ale unui profesionist) pentru a aplica „mișcări precum mângâieri ușoare și adânci, bătăi, ciupire și frământare” pe zonele feței predispuse la inflamare, riduri sau tensiune.
Beneficiile stelare ale unui masaj facial
Dacă vă întrebați la ce ajută masajul facial sau masajul combinat al feței și al gâtului, trebuie să știți că există mai multe beneficii importante, așa cum există mai multe tipuri și tehnici de masaj pentru față. Să le descoperim pe rând.
Tonifică mușchii feței și ameliorează tensiunea
Majoritatea oamenilor acumulează multă tensiune la nivelul feței. Când ne simțim stresați sau obosiți sau ne concentrăm prea tare, ne încordăm fruntea și zona ochilor, lucru care în timp poate provoca riduri. Câteva minute de masaj al feței la sfârșitul zilei ajută la eliberarea acestei tensiuni. „Întotdeauna vrei să folosești mișcări de ridicare, în special de-a lungul zonei gâtului și a maxilarului pentru a-ți menține pielea strânsă și plină de energie”, ne sfătuiește Sya Warfield, fondatoarea Urban Oasis Massage din San Francisco.
Masajul facial elimină toxinele
Factorii de mediu, precum și agitația vieții de zi cu zi pot cauza acumularea de toxine în pielea noastră, contribuind la ridurile fine, umflarea și erupțiile feței. Masajul facial crește fluxul de sânge, declanșând drenajul limfatic la nivelul feței pentru a elimina deșeurile și toxinele și pentru a vă menține pielea proaspătă și curată, atât în interior, cât și în exterior.
Stimulează circulația la nivelul feței și gâtului
Ca și atunci când faci un set de sărituri sau flotări, un masaj facial rapid trimite un val de sânge și oxigen către piele. Acest flux crescut reduce umflarea (mai ales în zona de sub ochi), uniformizează nuanța pielii și ajută la detoxifierea pielii. Mai mult oxigen trimis către piele echivalează cu producția crescută de colagen, rezultând un ten neted și strălucitor.
Îmbunătățește absorbția produsului
Masarea feței cu degetele prin mișcări direcționate în sus reprezintă o modalitate minunată de a ajuta produsele tale preferate, cum ar fi crema hidratantă și serul, să se absoarbă în piele. În plus, este o modalitate de a face ca rutina zilnică de îngrijire a pielii să se simtă și mai mult ca un moment relaxant de îngrijire personală.
Masajul facial contribuie la relaxare
Lăsând deoparte beneficiile de îngrijire a pielii, masajele faciale pot fi la fel de bune în ameliorarea tensiunii emoționale, precum și în calmarea tensiunii musculare. Ele te ajută să te simți mai relaxat și mai în largul tău la sfârșitul unei zile lungi. „În rutina mea personală de îngrijire a pielii, înțeleg, pe măsură ce continui să îmbătrânesc, că a-mi îndrepta atenția asupra relaxării se află pe lista mea de priorități”, spune Warfield. „Masajul facial se simte minunat.”
Tipuri de masaj facial
Există mai multe tipuri de masaj facial, în funcție de scopul urmărit și de tehnica folosită. Masajul clasic este cel care se execută în saloanele de cosmetică și are ca scop o mai bună absorbție a produselor cosmetice folosite. Masajul de lifting al feței, cu efect anti-aging, presupune o tehnică specială prin care se stimulează producția de colagen la nivelul pielii.
În funcție de modalitatea prin care executăm masajul, putem avea un masaj manual al feței sau un masaj automat, cu ajutorul unui dispozitiv special, de exemplu, ochelarii de masaj.
Tehnici de masaj facial
Printre principalele obiective ale masajului facial se numără „trezirea feței, eliminarea tensiunii de la nivelul feței pentru a încetini procesul de îmbătrânire, dobândirea unei piei sănătoase”. Este recomandat să vă masați fața timp de trei până la cinci minute, de cel puțin trei ori pe săptămână pentru cele mai bune rezultate.
O modalitate ușoară de a-ți oferi un masaj facial este utilizând o rolă de cristal. O rolă de acest tip poate fi găsită în secțiunile de cosmetice ale farmaciilor sau supermarketurilor. În timp ce rolele de jad sunt o alegere la fel de populară, cuarțul trandafiriu este cunoscut pentru senzația sa calmantă și pentru temperatura mai rece decât jadul, care ajută la calmarea inflamațiilor.
Structura cuarțului trandafiriu (bogat în magneziu, fier, sodiu și oxigen) îl face excelent pentru „stimularea circulației sângelui și îmbunătățirea fluxului de oxigen în piele, rezultând mai puține umflături sub ochi, [aspect redus] al cercurilor și ridurilor, stimulând colagenul și întărind pielea pentru a atenua crăpăturile”, spune Warfield.
Cel mai simplu mod de a vă bucura de un masaj facial acasă
Esteticianul Britta Plug a explicat cum se face un masaj facial pentru ameliorarea stresului, acasă. Bonus: nu aveți nevoie de instrumente speciale.
Asigurați-vă că începeți prin a vă curăța fața și mâinile. Nu neglija umerii și gâtul. Gâtul reprezintă „autostrada” pentru circulația către față și drenajul limfatic care coboară de la nivelul feței. Folosește-te de arătător și degetul mijlociu pentru a crea o foarfecă. Începe de lângă ureche și coboară ușor pe partea laterală a gâtului. Folosește-ți degetele mari pentru a masa mușchiul maxilarului. Puteți aplica mai multă presiune aici. Mușchiul maxilarului este foarte puternic (și strâns!).
Apoi, folosindu-vă de degetul arătător și de degetul mare, mângâiați și ridicați ușor întreaga parte inferioară a feței. Folosind degetul arătător și degetul mare, ciupiți ușor zona din jurul buzelor. Acest lucru ajută la plinul buzelor și al pielii, dar și la reducerea tensiunii din jurul gurii.
Cu ajutorul degetelor efectuați mișcări circulare pe toată fruntea.
Finalizați cu mișcări de mângâiere orientate în sus începând din zona centrală a sprâncenelor și până la linia părului.
Aparate pentru masajul facial
O modalitate extraordinară de eliminare a stresului de la nivelul feței o reprezintă masajul cu ajutorul unei perechi de ochelari pentru masaj.
Ochelarii de masaj Komoder reprezintă cea mai nouă și mobilă soluție de masaj terapeutic pentru mușchii feței și pentru ochi.
Dispozitivul ajută la relaxarea mușchilor faciali și asigură un somn mai liniștit. Printre cele mai importante funcții se numără alimentarea prin USB, presiunea cu aer, modul vibrație, modul presiune și încălzire și funcția audio.
Ochelarii cu masaj Komoder, disponibili aici.
Masajul facial se completează cu un masaj pentru întregul corp. Astfel, vă invităm să parcurgeți articolul nostru în care vă prezentăm cele mai bune trei fotolii cu masaj.